Повний гайд з таблиці Менделеєва

Повний гайд з таблиці Менделеєва

Таблиця Менделєєва: Що це і як вивчити?

Кожен з нас хоч раз цікавився, з чого складається та чи інша річ. Але лише хімія дає повне уявлення про те, що з чого складаються речовини. Основна інформація, яка потрібна для роботи з хімічними елементами зібрана в періодичній таблиці — зручному класифікованому поданні усіх нині наявних хімічних елементів.

Основні поняття таблиці Менделєєва

Періодична таблиця — це схематичне подання великого обсягу інформації про хімічні елементи. Основні поняття періодичної системи включають:

  1. Атомний номер. Він позначає кількість протонів у ядрі атома Саме цей показник визначає положення елементу в таблиці.

  2. Атомна маса. Це сума протонів та нейтронів у ядрі зазначеного атома, записується в атомних одиницях маси.

  3. Стовпці. Називаються групами або родинами. В кожній групі розміщуються речовини, що мають подібні властивості.

  4. Рядки (періоди). Знаходяться горизонтально, їхні атомні номери будуть послідовні, а приналежність до одного періоду свідчить про схожу будову атомної структури. 

  5. Валентні електрони. Це позначення кількості електронів, які знаходяться на зовнішньому рівні атома..

  6. Хімічні символи та назви. Символом називають абревіатуру, що позначається англійськими літерами. 

Для шкільного курсу вивчати напам’ять всю зазначену інформацію непотрібно. Якщо виникають труднощі, репетитор з хімії може допомогти із поясненням матеріалу. Важливо з самого початку розібратися з принципом роботи з табличкою, адже вона є основою для подальшого вивчення хімії. 

Вмикаємо мозок: шукаємо стовпчики та рядки

Перше, на що звертають увагу при роботі з елементом — це заряд ядра. Чим більший порядковий номер, тим більша маса. Ця класифікація має свою логіку:

  • Періоди завжди починаються лужним металічним елементом (або Гідрогеном в 1 періоді), а закінчуються — інертним. Зі збільшенням періоду в елементів зменшуються металічні властивості та посилюються неметалічні.

  • Групи мають більш виражену закономірність змін. В межах кожної групи елементи мають подібні властивості, які зазвичай посилюються згори донизу. 

З них є виключення — коли певні властивості змінюються не суттєво, або в іншому порядку. Але це не впливає на загальне розміщення елементів.

Чому саме така система?

На відміну від своїх попередників, Менделєєв зміг визначити властивості елементів залежно від заряду їх ядер. Ця властивість є періодичною, саме тому таблиця Менделєєва так називається.

Чим ще можуть допомогти ряди та групи?

Як можна зрозуміти з назви, періодична система хімічних елементів має показувати закономірність змін властивостей. Вони дуже легко запам’ятовуються:

  • Маса. Збільшується в напрямку догори та праворуч;

  • Атомний радіус та енергія іонізації. Зменшується в напрямку праворуч, збільшується — вниз, коли мова йде про головні групи.

  • Електронегативність. Вниз — зменшується, праворуч — збільшується (окрім інертних газів).

  • Металеві властивості елемента та основність оксидів зростає вниз, а зменшується — праворуч.

Якщо запам’ятати наведені вище закономірності, вивчити властивості елементів набагато простіше. Для зручності можна зробити копії таблиці, на яких стрілочками позначити зміну властивостей.

Не витрачаємо час дарма — швидке вивчення хімічних елементів

Оскільки заучувати таблицю напам’ять — ідея безглузда, найкраще вивчати властивості елементів поступово .Сайт репетиторів дасть змогу обрати викладача, який знайде індивідуальний підхід до учня та допоможе опанувати незрозумілі теми чи параграфи, а також поглибити свої знання з потрібної галузі хімії.

FAQ

Що означають латинські позначки в таблиці Менделєєва?

Це хімічний символ — скорочення за латинською або англійською назвою.

В чому різниця між короткою та довгою формою?

В першій формі подання елементів класифікація зосереджена на ступенях окислення елементів. Довга форма має винесені окремо деякі групи елементів (наприклад, лантаноїди та актиноїди, суперактиноїди тощо).

Скільки елементів в таблиці Менделєєва?

Нині нараховується 118 підтверджених хімічних елементів. 

17 квітня
Роман avatar
Роман
Автор статті