Англійська мова для програмістів

Англійська мова для програмістів

Нині знання іноземної мови мають неабияке значення для професійного розвитку, виконання фахових завдань, налагодження зв’язків в освіті, науці, культурі, промисловості тощо. Англійська є однією з найбільш розповсюджених мов світу. Нею створюють цікаві та важливі інформаційні ресурси, відео, книги, аудіо, новини. Чекати появи перекладів рідної мовою — хибний крок, оскільки за подібну роботу мало хто береться. Набагато вигідніше оволодіти іноземною. Це стосується й програмістів. Вивчити матеріал допоможе репетитор англійської: фахівець пояснить важкі для розуміння теми, запропонує методи роботи, які підходять для насиченого розумовою роботою темпу життя айтівця. 

Особливості вивчення іноземної спеціалістом зі сфери IT

Спершу може здатися, що програмісту підходить курс, насичений матеріалом з термінології обраного фаху. Специфіка професії IT полягає в тому, що спеціалісти добре володіють термінами: без знання неможливе було б виконання повсякденних завдань. Лексикон айтівців складається зі слів на позначення технічних явищ і предметів, запозичених з англійської мови, які становлять основу професійного сленгу. Незалежно від того, як фахівець вивчав загальний курс іноземної, він добре володіє термінологією зі сфери IT. Спеціалісту потрібно проходити базове навчання. Завдяки відповідальному підходу до навчання англійська для дорослих допоможе програмісту краще розумітися на тонкощах термінів обраної професії, розширювати коло спілкування, знаходити роботодавців за кордоном, складати резюме. 

Кілька порад щодо вивчення 

Щоб зменшити витрати часу й зусиль на осягнення мови, варто вибирати індивідуальне навчання або заняття в невеликих групах по 4-5 осіб. Незважаючи на те, що програмування передбачає застосування писемного мовлення, фахівцю необхідно комплексно розвивати мовні навички. Корисним буде переглядати фільми та серіали в оригіналі, читати наукові статті й художню літературу, намагатися викладати думки на папері з дотриманням правил граматики. Програмісти припускаються поширеної помилки — акцентують увагу на розмовних навичках, однак в успішному оволодінні англійською необхідний комплексний підхід. 

Не варто забувати про граматику. Вивчення правил, знання про структуру й принципи побудови речень збагатять мовлення, посприяють його насиченості. Для цього передбачені книги відомих авторів, які цікаво й оригінально пропонують вивчати нудний на перший погляд матеріал. 

Програмісту необхідно сприймати англомовну інформацію на слух. З цією метою варто переглядати іноземні відео без субтитрів. Фахівець вчиться вловлювати правильну інтонацію, слідкує за мелодикою мовлення персонажів, збагачує словниковий запас. Програмісту не буде зайвим привчити себе до прочитання англомовних новин. Під час обідньої перерви, відпочинку на природі замість безцільного використання смартфона чи планшета можна знайти цікаві матеріали й засвоювати їх зміст. Якщо в тексті або повідомленні трапляються незнайомі слова, варто виписувати їх окремо, знаходити значення й вивчати. Найкращим способом поповнення лексикону є читання. Рекомендується починати з невеликих текстів, поступово збільшуючи обсяг. Не варто соромитися ігрових методів. Це слушний спосіб відпочити й одночасно провести годину-дві з користю. 

В успішному оволодінні англійською допоможе постійна практика. Добрим способом буде сформувати мовне середовище. Допоможе спілкування з колегами, членами сім’ї, однодумцями, співрозмовниками з соціальних мереж. Перша спроба здається страшною, однак повторивши її двічі-тричі, програміст швидко позбувається невпевненості. Неважливо про що, головне — говорити й не соромитися перших помилок. 

Отже, вивчення англійської мови програмістами не обмежується засвоєнням технічних термінів, що застосовуються у повсякденній професійній діяльності. Cererra допомагає оволодіти базовими основами й комплексно осягати іноземну, тренуючись у вимові, граматиці, розмові, аудіюванні, читанні тощо. 

29 вересня 2023
Роман avatar
Роман
Автор статті