Йога: Повний гайд, різновиди йоги і як почати

Йога: Повний гайд, різновиди йоги і як почати

Йога прийшла до нас ще в дореволюційні часи. З тих пір вона не тільки не втратила своєї привабливості, а й стала способом життя і філософією мільйонів людей. Не знаєте, як почати займатися йогою в домашніх умовах? Боїтеся, що ні розберемося в складних асанах? Все не так заплутано і складно, найголовніше - почати.

yoga.jpg

Йога - що це і навіщо?

Кундаліні йога, аштанга, хатха йога - що це таке? Все це різновиди йоги, які відрізняються зв'язками вправ, темпом, наявністю або відсутністю додаткового інвентарю, дихальними практиками.

Для початківців ідеально підійде хатха йога. Вона поєднує в собі статичні асани, дихальну гімнастику і прості зв'язки.

Що таке хатха йога для вашого здоров'я? Це гнучкий хребет, здорові суглоби, душевна рівновага. З практикою або самостійно ви навчитеся відчувати своє тіло, відволікатися від насущних проблем і справ, концентруватися на своєму стані і диханні.

Опановувати філософію стародавньої Індії можна по книгам самостійно, в групі або з індивідуальним інструктором. Останнє особливо актуально тим, хто страждає захворюваннями суглобів та хребта, психічними розладами, онкологією або має проблеми з серцем.

Як працює йога?

Йога - це практично універсальні ліки проти десятків хвороб. Чому і як працює йога? Повільне, вдумливе виконання вправ в поєднанні з глибоким диханням насичує кров киснем, зменшує її в'язкість.

Постійні заняття сприяють збільшенню рівня еритроцитів і збільшують рівень гемоглобіну. Крім того, йога, з мантрами або без них, допомагає боротися з депресією і стресами - нерозлучними супутниками сучасного міського жителя.

Фізичне навантаження сприяє зміцненню м'язового корсета, що добре позначається на координації, позбавляє від болю в спині і ногах.

Йога може практикуватися і корисна абсолютно в будь-якому віці: і в дитячому, і в похилому.

Варто обережно ставитися до занять спортом, у тому числі йогою. Найкращим варіантом буде найняти тренера з йоги.

Які напрямки йоги існують?

Хатха йога

Хатха - це база, на якій з'явилися всі інші різновиди йоги. Тому саме вона повинна стати основою, з якої ви почнете свій шлях в світ східних практик.

Хатха йога - це поєднання статичних асан і дихальної гімнастики. Використовуються базові пози, без особливої опрацювання. Точність розташування тіла в просторі, так само як і послідовність зв'язок не дуже важлива.

Хатха досить статична, приділяє велику увагу дихальним практикам.

yoga-2.jpg

Ранкова йога

Навіть якщо ви далекі від духовних практик, займатися йогою - це хороша ідея. Ранкова йога або йога Пробудження - це комплекс, розроблений спеціально для початку дня. Він з легкістю замінить звичайну гімнастику.

Йога Пробудження складається з декількох зв'язок асан, які допомагають швидше прокинутися і прийти в тонус, не вдаючись до ранкової кави. Зазвичай вона починається з комплексу Сурья Намаскар або "Привітання Сонця".

Флай-йога

Що таке флай-йога? Це поєднання пілатесу, гімнастики і власне йоги. Вправи виконуються в підвішеному стані на спеціальному гамаку або трапеції.

Відсутність твердої опори під ногами змушує учасників протягом усього заняття балансувати і шукати рівновагу. Як результат - добре прокачиваются м'язи кора, рук і ніг.

Це один з тих видів йоги, які не дає відчуття перетренованості і втоми. Флай-йога благотворно впливає на стан здоров'я спини, жіночих органів, знімає стрес і втому.

Йога для вагітних

Один з небагатьох видів спорту, доступних для жінок в очікуванні малюка. У йозі для вагітних відсутні перевернуті і складні пози, тому вона абсолютно безпечна і принесе мамі і дитині тільки користь.

Велика увага приділяється дихальним практикам, які допомагають сконцентруватися і відволіктися від болю в пологах.

Хот-йога

Хот або Бікрам-йога - новинка і хіт в сучасних спортзалах. Головна її особливість - НЕ комплекс вправ, а температура, при якій вони проводяться.

У кімнаті, де людина займається Бикрам-йогою підтримується спека до 40 градусів. В таких умовах включається жиросжигание, активізуються всі метаболічні процеси, йде активне відновлення після травм.

Бікрам-йога протипоказана людям із захворюваннями нирок, судин, серця і варикозом.

Аюрведична йога

Аюрведична йога - це велнес-напрямок, спрямований на гармонізацію внутрішнього стану. Займатися їй краще індивідуально і під контролем тренера.

Кожному клієнту тренер складає індивідуально підібрану аюрведичну програму, що включає не тільки асани, але також і медитації, план харчування, духовні практики.

В результаті регулярної практики у послідовника аюрведической йоги відновлюються обмінні процеси, зміцнюється імунітет, вдосконалюється фізична форма, нормалізується вага, настрій і ставлення до життя.

Кундаліні-йога

Кундаліні йога - особливий напрямок йоги. Строго кажучи, сама назва кундаліні означає енергію, зосереджену в основі хребта. Мета цього виду йоги - звільнити енергію. У кундаліні фізична практика вторинна. На перший план виходить спів мантр, медитації і дихальні практики.

Точність виконання асан не так важлива, як їх послідовність. Кундаліні досить динамічна, що в поєднанні з медитацією і мантрами може привести в стан зміненої свідомості.

Аштанга-Віньяса

Дуже динамічна різновид йоги. Підходить тим, хто вже знайомий з більшістю асан і зв'язок і має хороший рівень фізичної підготовки. Аштанга-Віньяса - сучасне синкретичне напрямок, воно мало підходить широкому колу послідовників і вимагає від практикуючого великої сили духу, щоденних багатогодинних тренувань і цілеспрямованості.

Навіть на першому рівні Аштанга-віньяса 90 асан. Всього ж напрямок розділене на 6 рівнів. Вважається, що той, хто дійде до останнього, досягне освіти, знайде сильне гнучке тіло і зосереджений розум.

Аштанга-Майсор

Це та ж йога Аштанга, але підстроєна під індивідуальні здібності і особливості кожного учня. Вона дозволяє кожному практикуючому займатися в своєму темпі. Всі також велика увага приділяється диханню і послідовності поз. Зв'язки вчаться в процесі, проте перехід між рівнями проходить повільніше. Завдяки цьому кожен учасник може зосередитися на власних відчуттях, а не відволікатися на вчителя та інших учнів.

Як почати займатися йогою?

Для цього вам необхідно просто ... почати! Краще починати з професійного центру, де вас навчать правильно дихати, познайомлять з основами йоги, розкажуть про важливість концентрації.

У великих йога-центрах зазвичай представлені різні напрямки, тому ви зможете спробувати їх все, щоб вибрати те, що вам підходить.

Якщо у вашому місті такого немає, починайте займатися по книгах або відео - на YouTube можна знайти багато навчальних роликів.

Обов'язково обзаведіться якісним килимком, вільної одягом, по можливості займайтеся поодинці, використовуйте тиху спокійну музику або записані мантри - йога не терпить суєти.

14 червня 2021
Роман avatar
Роман
Автор статті
Не прагніть відразу ж освоїти складні асани. Великі результати в йозі — результат маленьких, але регулярних кроків у правильному напрямку.