Все про об'ємні геометричні фігури

Все про об'ємні геометричні фігури

Правильний малюнок геометричної фігури до задачі з геометрії – майже половина розв'язання задачі. Це підтвердить будь-який викладач геометрії.

При правильному побудові він допоможе не заплутатися у даних та побачити нові деталі!

ГЕОМЕТРИЧНІ ОБ'ЄМНІ ТІЛА

Щоб побудувати будинок нам потрібна цегла. Також і для складних фігур нам потрібні найпростіші постаті. До найпростіших геометричних фігур відносяться: точка, промінь, відрізок та лінія.

Об'ємні фігури називають просторовими фігурами та геометричними тілами. У цьому просторі «живуть» такі фігури: куб, піраміда, конус, циліндр, призма та інші.

Куб

Куб - це об'ємне тіло, яке утворене 6-ма квадратними площинами та поверхнями. Також цю фігуру називають правильний гексаедр, оскільки вона має 6 сторін, або прямокутний паралелепіпед, тому що він складається з 3 пар паралельних сторін, які взаємно перпендикулярні один одному.

Піраміда

Піраміда - це поліедр, який складається з простого багатогранника (основа піраміди) та трикутників, які з'єднуються з основою та мають одну загальну вершину (вершина піраміди). Трикутники називаються бічними гранями піраміди.

Геометричні характеристики піраміди залежать від того, який багатокутник лежить у її основі, а також від того, чи є піраміда прямою чи косою. Під прямою пірамідою розуміють таку піраміду, для якої перпендикулярна основа пряма, проведена через вершину піраміди, перетинає основу в її геометричному центрі.

Призма

Призма - цю геометричну фігуру можна отримати, якщо взяти два багатогранники, розташувати їх паралельно один одному в різних площинах простору, і з'єднати їх вершини між собою. У результаті вийде призма, два багатогранники називаються її основами, а поверхні, що з'єднують ці багатогранники, матимуть форму паралелограмів. Призма називається прямою, якщо її бічні сторони (паралелограми) прямокутники.

Куля

Куля - під об'ємним тілом під назвою кулю розуміють тіло, обмежене сферою. Своєю чергою, сфера - це сукупність точок простору, рівновіддалених від однієї точки, яка називається центром сфери.

Циліндр

Циліндр - це тривимірне геометричне тіло, яке обмежене циліндричною поверхнею та двома паралельними площинами.

banner
Проблеми з геометрією?
Репетитор допоможе!
Обрати репетитора

Конус

Конус - це геометричне тіло, яке утворене сукупністю всіх променів, що виходять з точки і перетинають будь-яку плоску поверхню. У місці перетину утворюється основа конуса.

Перейшовши на сайт репетиторів онлайн, ви можете ознайомитися з іншими геометричними фігурами, з їх параметрами та правилами побудови.

Тепер ви знаєте основи, наступний крок - підготовка до зно з математики, де кожна тема вивчається поглиблено.

І запам'ятайте - Немає нічого не вирішуваного!

31 серпня 2022
Роман avatar
Роман
Автор статті