Математика в Японії: Японськй підхід дає результат!

Математика в Японії: Японськй підхід дає результат!

Японська система навчання являється популярною в усьому світі. Її використовують для опанування навчального матеріалу в зручному і швидко у темпі. Ця методика також спрямована на розвиток потенціалу кожного учня. Суть полягає в тому, що дитина здобуває знання в ігровій формі. Досвідчені репетитори з математики онлайн часто її застосовують. 

Методи викладання

В унікальній японській методиці використовують наступні принципи:

  • невеликі аркуші — на одному вміщується один рівень, тому завдання невеликі і не займають багато часу для вирішення;

  • послідовність — від простих до складних завдань темпи невеликі, тому труднощі, з якими зіштовхуються учні, стають непомітними;

  • системність — головне щодня займатися, не менше ніж по 20 хвилин, тоді дитина зможе закріплювати навички і знання;

  • ігрова форма навчання — процесс є не вимушеним, тому діти можуть сприймати його цікаво, що впливатиме на високу результативність;

  • самостійність — усі завдання інтуїтивно зрозумілі, тому не потрібно постійно вчительського спостереження.

Такі методи вивчення математики є ефективними і їх використовують в багатьох країнах.  

Використання візуалізації та конкретних прикладів

Головна особливість такої методики — використання робочих аркушів із завданнями, які діти можуть виконати самостійно. Рідко виникає потреба в допомозі дорослих. Аркуші використовують, щоб дитина поступово розвивала свої навички. 

Перші завдання, як правило, елементарні. У дорослих можуть виникати сумніви, чи доцільно практикувати такі прості завдання. Але в цьому і полягає суть навчання. З кожним аркушем завдання ускладнюються. В робочому зошиті може бути до 40 завдань. За весь навчальний рік діти використовують не більше трьох таких зошитів. 

Розвиток логічного мислення та самостійності учнів

Здібностями дворічних дітей вирізати орігамі мало кого зараз можна здивувати. В такій методиці майже кожен посібник має такі завдання. Дітям навички по японській системі навчання прикріплюють в ранньому віці. Діти, віком від двох років, вчаться малювати, вирізати ножицями, клеїти та робити орігамі. Це дуже великі вимоги. 

Дітей в такому віці зацікавити в таких заняттях доволі складно. Для цього потрібно мати гостру зацікавленість в процесі. За допомогою KUMON, всі завдання являються цікавими. Часто репетитор до зно з математики використовує схожі завдання. 

Підхід «від простого до складного»

Логічні вправи починаються з самих простих завдань. Наприклад, поєднання очевидних фігур. Поступово завдання ускладнюються. Діти навчаються поєднувати кольори, дітей та матусь. В процесі навчання також розвивають творчі здібності. Важливо не говорити дитині, що вона робить не правильно. Головне дати можливість проявляти індивідуальность. 

Методика Кумон має багато рівні. За кожен пройдений рівень дитина отримує винагороду. Це є додатковою мотивацією. При тому рекомендується займатися не більше 1,5 години в день. 

Взаємодія між учителем та учнем: підтримка та пошук рішень разом

Вчитель підтримує дитину на кожному етапі. Важливо розвивати довірливих відносини, щоб дитина мала зацікавленість в навчальному процесі. Математика є складним предметом, тому освоїти його може не кожна дитина.

Використання японської методики свідчить про те, що легко можна вивчити навіть складні арифметичні завдання. Такий успіх полягає в унікальній методиці. Якщо поступово, маленькими темпами переходити до складніших завдань, тоді дитина не помітить складнощів. 

banner
Хочеш підтягнути математику?
Наші репетитори допоможуть!
Вибрати репетитора

Використання групових завдань та колективного розв'язування задач

Групові завдання часто бувають ефективними. Дитина має можливість підвищити самооцінку, проявити свої здібності і заслужити гарну оцінку. Викладач повинен хвалити всіх дітей, щоб мотивувати їх до навчання. Взаємодія з іншими учнями також буде корисною. 

15 травня 2023
Роман avatar
Роман
Автор статті