Як підготуватися до ЗНО: швидко, ефективно, якісно

Як підготуватися до ЗНО: швидко, ефективно, якісно

З тих пір як українська система освіти перебудувалася на нові рейки і в країні запустили зовнішнє незалежне тестування, випускників старших класів хвилює тільки одне питання: "Як підготуватися до ЗНО, куди і з якими балами можна вчинити?" Від цього сьогодні багато в чому залежить доля мільйонів українських старшокласників.

Як підготуватися до ЗНО: варіанти

При підготовці до ЗНО у випускника є кілька варіантів:

  • самостійно;
  • в групі на підготовчому курсі в вузі;
  • з репетитором.

Кожен з них має плюси і мінуси. Розглянемо їх докладніше.

Самостійна підготовка

Отже, ви вирішили взяти на себе відповідальність і підготуватися до ЗНО самостійно. Це не так просто, як багато хто думає, але і не так складно. Варіант самостійної підготовки підійде випускникам з великою мотивацією, хорошим базовим рівнем знань, відповідальністю та інтересом.

Найскладніше в процесі підготовки до ЗНО - самодисципліна. У 16-17 років підлітка оточують сотні спокус: зустрічі і вечірки з друзями, перші побачення, дискотеки, комп'ютерні ігри, хобі. Щодня протягом року, а то й кількох років підлітку доведеться протиставляти все це вступу до вузу.

Друга проблема - неможливість розібратися в темі самостійно. Далеко не кожен школяр може похвалитися видатними знаннями зі шкільних предметів, і далеко не кожен з них може розібратися в темах самостійно. Якщо в таких предметах, як історія або географія велика частина навчання зводиться до простого запам'ятовування, то в математиці, фізиці або хімії дитині потрібні вміння зіставляти, аналізувати і робити висновки. Будь пробіл у знаннях з 7-8 класу може накласти хрест на всю самостійну підготовку.

Основні плюси самостійної підготовки:

  • можливість працювати у власному ритмі;
  • відсутність фінансового навантаження на сімейний бюджет;
  • особистий графік занять.

Вибрали цей варіант слід пам'ятати, що нічого надприродного або виходить за рамки шкільної програми в іспитах не буде. Готуватися можна по роздруківках і матеріалами з сайту УЦОЯО, всіляких допомог і робочим зошитів. Можна використовувати онлайн-тести та варіанти ЗНО минулих років.

Навчання в групі

Відразу після введення тестування, вузи стали пропонувати курси з підготовки до ЗНО. За час існування іспиту вони зазнали деяких змін, але все ще залишаються одним з найбільш надійних, простих і бюджетних способів здати тести.

Як підготуватися до ЗНО на курсах? Регулярно відвідувати заняття, робити домашні завдання, не соромитися задавати питання, якщо щось незрозуміло. Так думають дорослі, що склали програми підготовки.

Однак для підлітка все не так очевидно. Як можна регулярно відвідувати заняття, якщо за вікном весна, друзі кличуть в кіно, а сам курс збігся з улюбленими заняттями з боксу? Питання багатьом задавати незручно і страшно, за них в підлітковому середовищі і зовсім можна стати жертвою буллінг.

Чи ефективні курси з підготовки до ЗНО? Так, поки ми маємо справу зі свідомим підлітком і лояльною середовищем. Але такою вона буває далеко не завжди.

Знаючи це, легко сформулювати недоліки, загальні для будь-яких групових занять:

  • необхідність витрачати час на поїздку, найчастіше в іншу частину міста;
  • необхідність підлаштовувати власний розклад і бажання під заняття;
  • неможливість / горе / боязнь запитати зайве;
  • нудна подача матеріалу;
  • нова стресова середу з незнайомими людьми і не завжди доброзичливо налаштованими однокурсниками;
  • спочатку низький рівень знань;
  • стандартизована для всіх програма і темп освоєння матеріалу.

У більшості випадків вуз не дає ніякої гарантії, що школяр складе іспит, а успішність дитини залежить від його власної мотивації і докладених зусиль. Як правило, після курсу успішно складають іспит ті діти, які б прекрасно впоралися і без будь-якої підготовки.

Робота з репетитором

Педагоги, батьки і самі діти визнають: індивідуальна робота з репетитором - це єдиний спосіб, як підготуватися до ЗНО, маючи мінімум знань і погані оцінки.

При виборі репетитора звертайте увагу на його досвід роботи, кваліфікацію, кількість абітурієнтів, уже успішно склали іспит. Істотним плюсом будуть відгуки від знайомих і друзів.

Такі послуги пропонують і професора, і вчителі, і студенти. Перші зазвичай дають гарантію, але беруть дорого. Останні готові працювати за копійки, а й якість навчання залишає бажати кращого.

З репетитором можна зустрічатися наживо або займатися онлайн. Оффлайн-зустрічі частково мають ті ж мінуси, що і групові заняття: необхідність підлаштовуватися під графік іншої людини, довга дорога, горе під час перших занять. Додатково до цього жителі невеликих містечок і провінції часто просто не можуть знайти відповідних викладачів в своєму місті, а у іменитих столичних професорів і фахівців бувають черги на кілька років вперед.

У Cererra ви знайдете репетиторів з різним досвідом роботи, квалификацией, підходом і методиками. Кожен з них має необхідну освіту і знає, як підготуватися до ЗНО без зайвих хвилювань і витрат. Заняття проходять в режимі онлайн, так що ви завжди можете узгодити з педагогом-який зручний для всіх розклад, без оглядки на графік руху автобусів або темряву за вікном.

А якщо репетитор вам не підійшов - просто відміни домовленість і виберіть іншого.

З Cererra готується до іспитів просто і цікаво!

22 червня 2021
Роман avatar
Роман
Автор статті