Кондішнл: Все про умовні речення

Кондішнл: Все про умовні речення

Граматика англійської мови помітно відрізняється від закономірностей та правил побудови речень, наприклад, в український. Тому деякі теми важко піддаються засвоєнню і викликають немало питань. Одним з найскладніших граматичних блоків в англійській вважається Conditionals, або умовні речення. 

Умовне речення: визначення та особливості конструкції

Conditionals — особливий вид складнопідрядних речень, який також називають if-sentences. Вони складаються з двох частин: підрядної та головної. В першій описується певна умова, а другій — наслідки. Ці частини речення не мають строгого порядку, тож можуть стояти у різних місцях конструкції. Щоб граматично вірно побудувати умовне речення, потрібно розібратись в узгодженні часів.

Zero, First, Second, Third Conditional - Вживання різних типів умовних речень

Виділяють п’ять типів умовних конструкцій:

  • Zero;
  • First;
  • Second;
  • Third;
  • Mixed.

Кожен з типів умовного речення утворюється за певними граматичними правилами, які варто запам’ятати. А, якщо при вивченні теми виникнуть труднощі, репетитор англійської мови онлайн допоможе розібратись.

Порівняння типів умовних речень. Використання Conditional в різних ситуаціях

Zero Conditional використовується у випадках, коли потрібно описати зв’язок між подією та наслідком в рамках точно відомих ситуацій. Він вживається для опису наукових фактів, в різноманітних інструкціях.

First Conditional потрібен для опису можливих ситуацій у майбутньому. В таких реченнях умова ще не здійснилась, проте шанси на її реалізацію доволі високі. 

Second Conditional також вживається для опису ситуацій майбутнього. Але умова в таких реченнях — нереальна, фантастична. 

Third Conditional — тип «нереальних» умовних речень для опису уявних наслідків подій, які відбулися в минулому.

Правила утворення та вживання умовних речень у кожному типі Conditional

Для утворення конструкцій Zero Conditional частіше за все використовується теперішній час у двох частинах. В деяких випадках може бути Present Continuous чи Present Perfect. 

If + Present Continuous/Present Perfect + Present Simple

При побудові речень типу First Conditional використовується Present Simple або Present Continuous в підрядній частині та Future Simple — у головній. Хоч обидві складові і виражають умову та ситуацію з майбутнього, в підрядній частині не використовуються конструкти Future Simple.

If + Present Simple/Present Continuous + Future Simple

Second Conditional будується з використанням Past Simple в підрядній частині та Subjunctive Mood — у головній. При цьому в умовному реченні такого типу to be в минулому часі застосовується виключно у формі множини (were), незалежно від підмета.

If + Past Simple + Subjunctive Mood

Third Conditional має особливу конструкцію. В підрядній частині речення використовується Past Perfect, а от у головній — would have + V3 (дієслово у третій формі). 

If + Past Perfect + would + have + V3

Так, кожен з типів підрядних умовних речень в англійській мові має свою особливу специфіку та правила утворення. Подивімось на приклади.

Приклади конструкцій та речень кожного типу Кондішнл

0. When we mix white and black, we get gray. 

I. If I see Mike this week, I will show him my notes. 

II. If I lived in the USA, I would become an artist.

III. If I had won the lottery, I would have visited the USA.

Так, утворення складнопідрядних речень потребує оцінки вірогідності ситуації. Для реальних подій використовуються одні конструкції, для гіпотетичних — інші.

Роман avatar
Роман
Автор статті